Wist je dat je ieder jaar je zorgverzekering mag veranderen? Waarom zou je dit doen? Omdat je zorgvraag in de loop der jaren verandert. Dat kan betekenen dat het pakket dat een paar jaar geleden naadloos bij je wensen en behoeften aansluit, nu ineens niet meer de dekking biedt waar je het meeste voordeel van kunt hebben. Vandaar dat we je aanraden om ieder jaar even een paar minuten de tijd te nemen om naar je polis te kijken. Biedt dit nog wat je nodig hebt? Is het misschien tijd om je dekking uit te breiden of kun je hem juist wel een beetje afschalen? Door even te kijken hoe je een zorgverzekering passend bij jou kunt afsluiten, kun je vele tientallen euro’s per jaar besparen. Zeg eerlijk: wie wil dat niet? 

Hoe weet je welke dekking de beste is voor jouw zorgvraag? 

Een verzekering sluit je af om risico’s af te kopen. Het vervelende van risico’s is dat je weet dat je ze loopt, maar dat je nooit zeker weet of ze je echt zullen overkomen. Bij een ziektekostenverzekering ligt dat echter net iets anders. Vele vormen van zorg kun je namelijk wel degelijk inplannen, denk bijvoorbeeld aan de tandarts. Als je nu al weet dat je regelmatig behandelingen moet ondergaan bij de tandarts, kun je nu alvast een tandartsverzekering afsluiten. Hiermee voorkom je dat alle kosten die je bij de tandarts maakt, volledig voor jouw rekening komen. Dat kan je veel geld besparen, met name wanneer je ingrijpende behandelingen moet ondergaan zoals bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Heb je nu al een verzekering voor de tandarts, maar gebruik je deze nooit omdat je nooit iets hebt bij je tandarts? Dan kun je overwegen om deze aanvullende verzekering op te zeggen. Het is namelijk niet nodig om voor iets te betalen waar je nooit gebruik van maakt. 

Kies de juiste basis voor je verzekering 

Een goede zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en daarnaast aanvullende verzekeringen. Je bent verplicht om sowieso een basisverzekering af te sluiten. Dat wil niet zeggen dat iedereen met dezelfde polis uit de voeten kan. Er bestaan namelijk meerdere soorten basisverzekeringen. Het verschil bestaat uit de mate waarin de niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt. Dit zijn partijen waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten. Dat wil niet zeggen dat je hier geen zorg kunt afnemen, het betekent wel dat je zelf meer moet betalen voor deze zorg. Wil je dit niet, kies dan voor een basisverzekering waarmee je een groot deel van de niet-gecontracteerde zorg uitbetaald krijgt. Zo krijg je niet alleen de zorg die je nodig hebt, maar ook voor een prijs waar je niet wakker van hoeft te liggen. 

De juiste aanvullende verzekeringen kiezen 

In het voorgaande gaven we al aan dat je een tandartsverzekering kunt afsluiten. Dit is een voorbeeld van een aanvullende verzekering. Deze kies je altijd naast je basisverzekering. Je kunt dus niet alleen een tandartsverzekering afsluiten. Met de aanvullende verzekeringen kun je je verzekering helemaal op jouw zorgvraag afstemmen. Bekijk dus alle opties even goed om te zien hoe je een polis samenstelt waar je optimaal profijt van zult hebben.